Így süsd puhára-ropogósra a csirkét!
Mi csirkét nagyon sokszor sütünk. Épp most is az sül, s mivel "elvan magában", így van időm megosztani az én csirkesütésem fortélyait.
No ne gondolj nagy dolgokra...
Számomra a tökéletes sült csirke belül puha-omlós-szaftos, kívül ropogós, s mennyei az íze!
Nos, én így készítem:
A csirkehúst alaposan megmosom, szárazra törlöm (ez fontos, Férjem így látta főzőműsorban), majd - legjobb előző este vagy sütés előtt pár órával - bepácolom egy sós fűszerkeverékbe. (kókuszolaj+só+bors+ cukormentes fűszerkeverékek, cukormentes szárnyasfűszer, petrezselyem.
Egy éjszakát vagy pár órát állni hagyom a hűtőben, fóliával lefedve.
Másnap vagy sütés előtt ezt a tepsit vagy bármely más hőálló edényt csak kiveszem a hűtőből, 10 percig szobahőmérsékleten hagyom kicsit "melegedni", addig begyújtom a sütőt 180 fokra, majd megszúrkálom hústűvel a csirkehúsokat és sütőbe teszem, fóliástól/fedőstől, 20-25 percre.
(Ezalatt vedd ki a szemestesből a másfél éves kisfiad által beledobált edényeket, szedd ki a ruhásszekrényedből a behordott kisautóit és keresd meg a fél pár zokniját, amit levetett. Nem fogod megtalálni.)
A fóliát/fedőt 25 perc után leveszem, s megforgatom a megpuhult húst.
Újabb 10-15 percig sütöm kicsit alacsonyabb hőfokozaton (150 fok), közben 2-3x evőkanállal rálocsolom a kiengedett szaftját.
A sütés vége előtt visszaforgatom a húsokat, bőrükkel felfelé, locsolgatom és hirtelen magasabbra emelt hőmérsékleten (200 fok) GRILL fokozaton, pár perc alatt szép pirosra sütöm.
A csirke általában kb. 1- de max. 1,5 óra alatt készre sül. :)
Salátával, franciasalátával, friss zöldséggel, főtt krumlival, krumplipürével, rizzsel, párolt zöldséggel...blablabla... tálalom. :)
Jó étvágyat :)