Brokkoli

 

A brokkolit sokan nevezik antirák zöldségnek. C-, E-vitaminjai, valamint 'A' provitaminja, felfegyverzi sejtjeinket a rákkeltő szabadgyökök támadása ellen. A "zöld csoda" rengeteg vitamint, ásványi anyagot tartalmaz, melyek erősítik az immunrendszert és védenek a csontritkulás ellen.
 
Részletek: https://www.webbeteg.hu/cikkek/fogyokura/2529/a-tiz-legegeszsegesebb-elelmiszer
 
Csodálatos brokkoli
 
 
Kevesen gondolnák, hogy a brokkoli milyen gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban.  A brokkolit mai formájában 300-400 éve ismert. Feltehetőleg Olaszországból terjedt el, napjainkban pedig nagy népszerűségnek örvend az USA-ban és Nyugat-Európában. Magyarországon csak az utóbbi 20 évben terjedt el. Szezonja novembertől márciusig tart.
 
Mit tartalmaz a brokkoli?
Tartalmaz A-, C-, E- vitamint, vasat, folsavat, kalciumot, foszfort, káliumot, glükozinolátokat, rostot és fehérjét.
Kiemelendő a benne lévő tokoferol (E-vitamin), niacin, pantoténsav, B1- és B2-vitamin is. A brokkoli kitűnő folsav- és ß-karotin-forrás.
Gazdag növényi flavonoidokban, indolokban és izotiocianátokban.
Nagy mennyiségben tartalmaz klorofillt.
 
A brokkoli jótékony hatásai
A brokkoliban található úgynevezett izoticianátoknak nevezett fitovegyületek gátolják a pajzsmirigy túlzott hormontermelését. Ennek a tulajdonságának köszönhetően segíthet a Basedow-kór (Autoimmun pajzsmirigy-túlműködési zavar) gyógyításában.
A magas antioxidáns hatású glutation tartalmánál fogva jótékonyan hat az ízületi gyulladásban szenvedőkre is.
Továbbá hatféle olyan vegyület található benne, amely csökkenti a vérnyomást.
Jótékonyan hat a vérre, növeli az energiát. Segít a vérszegénység és a fáradékonyság leküzdésében, jót tesz a szívnek és a vérkeringésnek.
Antioxidáns és rákmegelőző hatású. Kutatások bizonyítják, hogy a brokkolinak a többi káposztafélével együtt jelentős szerepe van a rákos megbetegedések kialakulását megakadályozó étrendben.
A Kalifornia Egyetem kutatóinak sikerült felfedezniük, hogyan fejti ki hatását a brokkoli egyik hasznos anyaga: a sulforaphan. Kutatásaink azt mutatják, hogy a brokkoliban jelen levő kémiai anyag egy egész sor antioxidáns védelmi vonalat képes működtetni, amivel kivédi az immunrendszernek az öregedéssel járó hanyatlását.
 
 
Brokkoli a konyhában
Fogyaszthatjuk nyersen, párolva, sütve, főzve, töltve, hús mellé köretnek, levesnek, mártásnak. Mint minden zöldség, a brokkoli is veszít vitamin és ásványi anyag értékéből pároláskor és fagyasztáskor. Kuktafazékban készítve megóvhatjuk a bennlévő vitaminokat, és mélyhűtésre is alkalmas. Könnyű emészthetősége miatt érzékenyebb gyomrúak is nyugodtan fogyaszthatják.
 
Forrás: https://www.vitaminsziget.com/cikk.php?id=2832
 

 

 

 

Elérhetőség

dietaénigyszeretlek.hu

© 2014 Minden jog fenntartva.

Powered by Webnode