Jól bevált bejglireceptem

 

Az én évek óta bevált bejglireceptem: 

Tészta: 50 dkg diétás liszt, 25 dkg vaj vagy kókuszzsír (de léci léci ne margarin...) megjegyzés: Reni barátnőm felhívta a figyelmem (jogosan) hogy kókuszzsírból nem kell ugyanannyi, mint vajból, mert a kókuszzsír 100% zsír a vaj meg "csak" 80%, tehát kókuszzsír esetén elég 200 gramm zsír is (köszi Reni!) 2 tojás sárgája, 1 dl tej, 1-2 teáskanál fruktóz (édesítővel sajnos nem fut fel az élesztő), 2 dkg élesztő, pici só, 1 tojás a kenéshez. 

Töltelék: (nálam általában mák): 3 cs. darált mák. (kb 70 dkg, de két csomaggal is tisztességes bejglit lehet sütni, elég sok lesz belőle) 40-45 dkg cukornak megfelelő édesítő, 4,4 dl víz, reszelt citromhéj (én 2db citrom héját teszem bele) egész fahéj (én 4-5 db-ot teszek hozzá) mazsola (én elhagytam, mert nem találtam belőle cukormenteset), 2 dkg vaj vagy kókuszolaj, 2 evőkanál diétás lekvár. Elkészítés: A vízből, édesítőből, citromhéjból, fahéjból főzz szirupot, majd keverd el benne a vajat, dobd ki a fahéjat, add hozzá a mákot és tegyél hozzá lekvárt. Kihűtjük. 

Tészta: Élesztőt+tejet+fruktózt felfuttatjuk. Az átszitált lisztet összedolgozzuk a vajjal, elhabart tojásokkal, csipet sóval, langyos, élesztős tejjel. A tésztát pihentetni nem kell, oszd 4 egyenlő részre, nyújtsd téglalap alakúra (kb A4-es papír méretűre) kend meg, tekerd fel (oldalát előtte hajtsd be). Ha kész, mind a 4 rúd, akkor fektesd tesibe - ne szorosan - majd a tojás sárgájával lekenjük, hideg helyre tesszük. Fél óra múlva a tojás fehérjével is átkenjük (ettől lesz szép márványos a bejglink teteje) vissza fél órára hideg helyre. Fontos, hogy sütés előtt jól szurkáljuk át, hogy ne repedjen fel és sütjük. :)))

Éééééééén személy szerint jó sok töltelékkel szeretem :) 

Gesztenyés verzióban is finom!

Gesztenyés töltelék: Natúr, cukormentes vagy édesítőszeres-cukormentes gesztenyemassza, vaj vagy kókuszzsír, rumaroma, édesítő ízlés szerint és esetleg pici cukormentes tejszín. :)

Ajánlom a bejgli elkészítéséhez a Dia Wellness Zero 6 illetve a Dia-Wellness Lisztkeverék -50% terméket.

https://www.chminusz.hu/webaruhaz/reszletek/54/dia-wellness-zero-6-lisztkoncentratum-500-g?keyword=zero

https://www.chminusz.hu/webaruhaz/reszletek/38/uj-dia-wellness-lisztkeverek-50-ch-500-g

Fontos!

Mivel a bejglisütés egyik alapvető - ha nem a leglényegesebb - kérdése, hogy a bejgli ne repedjen meg, íme néhány jótanács:

- A tésztát ne kelesszük túl puhára és ne készítsük túl sok tejjel.
- Ne tegyünk túl sok tölteléket a tésztába, kb. olyan vastagon kenjük meg a töltelékkel a tésztát, mint amilyen vastagra nyújtottuk a tésztát.
- Ne hagyjuk túl meleg helyen a tésztát, mert túlkelhet. 
- Az is okozhatja a tészta repedését, ha a sütő hőmérséklete nem elég forró.
- A bejgli oldalát szurkáljuk meg, ne a tetejét , a gőz így is tud távozni.
- A bejglit minden esetben a tojással történt lekenés után szurkáljuk meg, mert ellenkező esetben a lyukat a tojás eltömíti.

A bejgli akkor lesz igazán szép márványos, ha megkenjük tojássárgájával és meleg helyen hagyjuk szikkadni, majd megkenjük tojásfehérjével, de így már hideg helyen szárítjuk.

 

 

Diós bejglit még nem készítettem, mert felfalom az összes diót általában még jóval az ünnepek előtt, de idén jókislány leszek és meghagyom, hátha megéri a karácsonyt és diós bejglim is lesz idén.

Azért nem ígérek semmit... :)

 

Jelentem, elkészült idén (2014) a diós-almás is. :)

A töltelék nagyon finom: darált dió, facsart narancslé, édesítő, pici rumaroma, egy alma reszelve, citromhéj, forró tej, 1 evőkanál sárgabaracklekvár. :) 

 Karácsony elteltével ismét kedvet kaptam a bejgli elkészítéséhez és megsütöttem kókuszos változatban is:

Töltelék: "főzős" kókuszpuding, kókusztejben megfőzve, édesítve és kókuszreszelékkel megszórva. :)

 

PALEO BEJGLIK

(glutén, cukor, tejmentesen)

Kedvelem a Dia Wellness Paleolit bejgli - mix lisztkeverékét, mellyel a csomagoláson megadott recept szerint könnyen elkészíthető az ízletes paleo bejglink:

(annyi változtatással, hogy több langyos kókuszolajat javaslok hozzá és a tésztát kókuszolajjal kikent szilikon nyújtólapon nyújtsuk ki)

Ezeket a termékeket használtam:

Dia-Wellness "Negyedannyi-Ugyanannyi" Cukorhelyettesítő 

Dia-Wellness termékcsalád magas rost-, és alacsony szénhidráttartalmú, alacsony glikémiás indexű lisztkeverékei

Időhiány esetén: Dia-Wellness dió és máktöltelék, Dia-Wellness Bejgli Tészta Mix, Dia-Wellness Kókusz töltelék

https://www.chminusz.hu/webaruhaz/reszletek/415/uj-paleolit-bejgli-teszta-mix-500-g?keyword=bejgli

 

 

Szafi Barátnőm paleo édes nyújtható lisztkeverékéből is fantasztikusan gyorsan készítettem el a mákos és diós bejgliket:

 

https://www.dietas-termekek-webshop.hu/egyeb_418/szafi_fitt_termekek_173/szafi_fitt_paleo_lisztkeverekek_450/szafi_fitt_nyujthato_edes_lisztkeverek_paleo_vegan_1000g

 

Válasszatok kedvetekre a receptek és hozzávalók közül :)

Kellemes Készülődést!

A hozzávalókat megtaláljátok egy helyen, kedvező áron a Diétás-Ételek-Webshopban!

 

Diétás Ételek Webshop

 

 

Elérhetőség

dietaénigyszeretlek.hu

© 2014 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode