Túró

 

Az ételeimben gyakran szereplő túró magas fehérjetartalma miatt egyike az igen értékes élelmiszereinknek, finom és egészséges.

Emésztés és élettani szemszögből a túró nagyban hasonlít más tejsavbaktérium kultúrával készített tejtermékéhez. Rendkívül csekély a zsírtartalma, valamint sok magas biológiai értékű fehérjét, kalciumot és foszfort is tartalmaz. Minimális energiatartalma és élettani hatása miatt májbetegeknek, cukorbetegeknek, idősebb embereknek és fogyókúrás étrenden lévőknek is javallott a fogyasztása. A túró roppantul könnyen emészthető, a szervezet könnyűszerrel bontja le, ezért használják a gyógyításban, valamint megannyi diétaformában is megtalálható.

Az európai túrók egyik legrégebb óta ismert fajtája az olaszok által készített ricotta, ami abban különbözik az általunk ismert túrótól, hogy kétszer kerül felfőzésre a tej, illetve a savó. 

Egy kissé északabbra, az angolszász területeken a túró már cottage cheese-ként szerepel. Ez a kifejezés jól jelzi, milyen kevés választja el a túrót a friss sajttól. 

Erdélyben zsendicét készítenek, amiből néhány óra után már orda lesz. A szláv gasztronómiai kultúrában fontos szerepe van a tejnek és a túrónak is, Törökországban kesnek hívják a friss túrót, német nyelvterületen quark néven ismeretes. A németek többféle quarkot állítanak elő, amelyek zsírtartalmukban s krémességükben térnek el egymástól. Ez egyébként más országokban is jellemző, a felhasználás módjához idomultan többféle alapanyagot készítenek. Manapság már nagy keletje van a zsírszegény vagy épp zsírmentes túrónak, és kedvelt a süteménybe igen jól alkalmazható krémtúró is.

A túrót a világ sok pontján kedvelik, sokszor friss sajt formájában fogyasztják. Túrót nem csak tehéntejből készítenek. Indiában bivalytejet használnak, Szlovákiában a karakteresebb juhtejből készítik a bryndzát.
A túró nagyon egyszerű módon jön létre: a megaludt tejet felmelegítik (de nem forralják), majd egy gézkendőbe kötik, fellógatják, és hagyják, amíg a savó kifolyik a kendőből. A fennmaradt, még össze nem állt anyag a túró.

A túró kedvelt alapanyaga a magyar konyhának. Az előételektől a főételeken át a desszertekig igen sokféle ételt készíthetünk belőle.

Elérhetőség

dietaénigyszeretlek.hu

© 2014 Minden jog fenntartva.

Powered by Webnode