Zab

 

Zabpehely, zabkorpa

A zabban és az egyéb gabonafélékben lévő élelmi rostok számos előnnyel rendelkeznek, ami miatt mindenkinek ajánlhatók. Zabkásaként, vagy nyers formában a naponta rendszeresen fogyasztva csökkenti a koleszterinszintet. Béta-glukant is tartalmaz, egy szivacsszerű, vízben oldódó rostfélét, ami a magához vonzza a belekben kezdeti stádiumban lévő koleszterint, és segít a szervezetből történő eltávolításában. Új bizonyítékok állnak rendelkezésre arról, hogy a zabnak a vérnyomáscsökkentő hatása is van. További előny: a zab egyike azoknak a gabonaféléknek, amelyekben megtalálhatók olyan ritka - E vitaminszerű - antioxidánsok is, mint a tocotrienolok. A zabban lévő élelmi rostok és fehérje, az étkezés során gyorsan jóllakottság, teltség érzését keltik az emberben. Ezáltal megvéd a zsírokban gazdag ételek túlzott mennyiségű fogyasztásától, és elősegíti a normális testsúlyunk megtartását.

 

Az elmúlt években egyre növekedett az érdeklődés a zabpehely, és annak egészségügyi előnyei iránt. Már kis mennyiség fogyasztása is észrevehetően csökkenti a koleszterinszintet, köszönhetően oldható rost tartalmának, valamint segít megelőzni a szívbetegségeket alacsony zsírtartalmú étrend mellett. A zabpehely sok sportoló étrendjében is központi szerepet tölt be, különösen az erősportolók között. Az oldható rosttartalom képes az emésztést lassítani, így stabilizálja a vércukorszintet. A főtt zabpehely alacsonyabb GI-vel rendelkezik, mint a nyers, mivel a főzés felszabadítja a korábban is említett vízoldékony rostokat. ezek a rostok lehetővé teszik, hogy a glukóz csak lassan jusson a véráramba. Ez a cukorbetegek számára különösen jó hír.

 

A zabpehely élettani hatásai:

- Gazdag B vitaminban és E vitaminban
- Vas, kálium, kalcium, foszfor és magnézium is található benne
- Növény létére nagy a fehérjetartalma
- Regenerálja az idegeket, élénkíti, táplálja az egész idegrendszert
- Ajánlott a fogyasztása bőr és emésztési panaszoknál
- Ajánlott továbbá kimerültség és fokozott stressz esetén
- Gyulladásgátló anyagokat tartalmaz, nyugtatja a gyomrot, beleket
- Természetes lúgosító hatásával a szervezet savasodását képes megkötni,
megszüntetni
- A rák megelőzését is elősegíti. Oldhatatlan rostjai ugyanis csökkentik egyes savak
toxicitását. Emellett a benne lévő fitokemikáliák is rákmegelőző hatással bírnak.
- Teltségérzetet okoz. Akik reggel zabpelyhet esznek, kevésbé hajlamosan ebéd előtt
nassolni.

 

Fontos:

Az ízesített zabpelyhekkel és egyéb reggelinek árusított gabonapehely készítményekkel vigyázni kell, ezek gyakran tartalmaznak cukrot és egyéb adalékanyagokat!


A zabpehely rendszeres fogyasztása jó hatással lehet az egészség megőrzésére, javíthatja az emésztést és a csontok, valamint erek általános állapotát. Fogyasztása minden korosztály számára kedvező lehet, de kisgyermekek, kismamák, és idős emberek táplálásában is kiemelkedő szerepet játszik.

 

Fogyassz gyakran zabkorpát!

A zabkorpa a legismertebb élelmi rostban gazdag tápanyagaink egyike, mely alkalmas a rosthiányos táplálkozás kialakulásának megelőzésére. Sokoldalú élettani hatása segít az egészséges táplálkozás kialakításában, ezáltal egészségünk megőrzésében. Csökkenti a koleszterinszintet, védi a gyomor és a bél nyálkahártyáját, segít a bélrenyheség megszüntetésében. Gátolja a zsírok és a szénhidrátok felszívódását, így fogyókúrázáshoz is sikerrel alkalmazható. Jó hatású a cukorbetegek diétájában is.

 

Bővebben a témáról:

https://www.wellnesstippek.hu/Taplalkozas/10elelmiszer.htm#dio

https://www.memton.com/hirek/zabpehely

https://www.exastudio.hu/ezert-fogyassz-zabkorpat.html

Elérhetőség

dietaénigyszeretlek.hu

© 2014 Minden jog fenntartva.

Powered by Webnode