Kapor

 

Az ételeimben felhasznált jótékony hatású alapanyagok közül kiemelném a kaprot, melyet "a természet inzulinjának" is neveznek.

A kapor értékes antioxidáns, kiváló C-vitamin-forrás. A növény tartalmaz A-vitamint, riboflavint, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamint, valamint folsavat, pektint, kalciumot, vasat, rezet, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket és igen nagy mennyiségű rostot.

Jelentős anti-mikrobás hatása van, amellyel hozzájárul az immunrendszer fejlődéséhez. Fogyasztása képes csökkenteni a megnövekedett koleszterinszintet, miközben kiváló rostforrás. Magas káliumtartalma segít rendben tartani a vérnyomást, így rendszeres fogyasztása nagy segítség a szívinfarktus és az agyvérzés megelőzésénél.

 

A kapor gyomorerősítő hatása közismert, de vizelethajtóként is számon tartjuk, valamint nyugtató és antibakteriális hatása is van. Magjának illóolaja segít a hasmenést okozó mikroorganizmusok elleni küzdelemben.

Baktériumellenes hatása igen erős.

A kapor szívkoszorúér-tágító, csökkenti a magas vérnyomást, és jótékony hatású a szívizom vérellátása szempontjából.

Elsőrendű étvágyfokozó, egyben szélhajtó is. Használata bélféregűző teák összetevőjeként is ismeretes. A szájban megtelepedő baktériumok ellen is hatásos, friss leheletet biztosít.

A népgyógyászatban a renyhe menstruáció megerősítésére alkalmazzák.

A kapor, vércukorszint-csökkentő hatását a vanádiumnak köszönheti, mert szabályozza az inzulin termelődését és megakadályozza a zsír elraktározódását, íy az elfogyasztott szénhidrát nem raktározódik el, mint zsír, hanem egyenesen az izomsejtekbe jut és energiává alakul át.

A gyakorlat azt mutatja, hogy a kapor néhány hónap alatt jelentősen részt vesz a vér cukorszintjének a csökkentésében.

 

A kapor fogyasztása egész évben ajánlott.

 

 

Elérhetőség

dietaénigyszeretlek.hu

© 2014 Minden jog fenntartva.

Powered by Webnode