Chia mag
Chia mag
A chia mag gyógyító tulajdonságai
A chia egy ehető mag, mely egy sivatagi növény termése, ami Mexikóban és Délkelet-Amerikában őshonos. A chia magot már az aztékok is felhasználták, ma pedig az amerikaiak körében is igen népszerű, pedig eleinte állateledelként forgalmazták.
Több kutatás is rávilágított arra, hogy gyógyító tulajdonságai igen erősek.
Jellemzői
A chia mag gyógyító tulajdonságai leginkább magas omega-3 zsírsavtartalmának és kiegyensúlyozott omega-3-omega-6 zsírsav aránya. A chia mag ráadásul különösen gazdag alfa-linolénsavban, ami nagyszerűen támogatja a szív- és érrednszert.
Mogyorós íze jól passzol a különböző ételekhez, ráadásul képes nagy mennyiségű vizet elnyelni, így nagyon eltelíti a gyomrot, ami által a szénhidrát felszívódása lelassul, így később éhezünk meg. Ráadásul ennek a tulajdonságának köszönhető, hogy képes elmulasztani a gyomorégést és nyugtatja a felfúvódott beleket is.
Növeli a jó koleszterin mennyiségét
Az Arizonai Egyetem kutatói szerint a chia mag a leggazdagabb növényi forrása az ALA zsírsavnak, ami javítja a vér koleszterinszintjét. egy 2005-ben publikált tanulmányukban leírják, hogy laboratóriumi patkányokat két csoportra osztottak a kísérletben és az egyik csoportot kukoricaolajjal, a másikat chiamagolajjal etették. a vizsgálati periódus végén a kutatók tesztelték az állatok teljes koleszterinszintjét, a magas sűrűségű lipoprotein és az alacsony sűrűségű koleszterin mennyiségét is és arra jutottak, hogy a chia maggal etetett állatok esetében a jó koleszterinszint szignifikánsan magasabb volt, mint azoknál a patkányoknál, akik kukoricaolajat kaptak. Ráadásul a chia magot kapott patkányoknál jóval alacsonyabb volt a teljes koleszterinszint, mint társaiknál. Arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy a chia mag kiváló omega-3 zsírsav forrás azok számára, akik vegetáriánusok vagy allergiásak a halakra és a halászati termékekre.
A Chia magja "csodaszer", mert a magja:
2x annyi proteint tartalmaz, mint bármely más gabonamagnak
5x több kalciumot tartalmaz, mint a tej
2x-több káliumot tartalmaz, mint a banán
3x nagyobb az antioxidáns ereje, mint az áfonyának
3x több vasat tartalmaz, mint a spenót
Ezen kívül nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavakat. Gazdag niacinban, tartalmaz thiamint, cinket, kálciumot és mangánt.
Felhasználása:
Könnyen tárolható, akár évekig megőrzi ízét, illatát, tápértékét. A chia minden olyan receptben használható, amelyben a lenmag. Az íze kellemes. Könnyen lehet más ételekkel elegyíteni, mert az íze nem hangsúlyos és nem változtatja meg azok zamatát. Kiváló szószokhoz, vajhoz, pudinghoz, shake-hez adva. Növeli az ételek tápértékét. Magja darálva sütemények tésztájához is adható. A csíráztatott magok kiválóak salátákhoz, vagy szendvicsbe. Üdítő ital is készíthető belőle, ha a magokat hideg vízbe áztatjuk.
Fogyókúra chia módra
Hatásos és gyors segítség lehet a súlyfelesleg leadásában, mert az ételekhez adva, növeli azok tömegét de a kalóriáját nem. Ezért ha a diétás mennyiségű ételeket dúsítjuk chia maggal, akkor az étel térfogatát megnöveli és jóllakottság érzetet is kelt, valamint tápanyagokban gazdag táplálékhoz juthatunk a használatával.
A chia egyéb előnyei
Növeli az állóképességet, szabályozza a vércukorszintet, gyorsítja az anyagcserét, ezáltal segít a testsúly csökkentésében.
A chia gél lelassítja a szénhidrátok cukorrá történő átalakítását. Az elfogyasztott ételből az emésztés során az energia folyamatosan, egyenletesen szabadul fel, ezért a cukorbetegek számára nagyon értékes táplálékkiegészítő. A chia mag proteinje nem tartalmaz glutént, ezért a gluténérzékenyek is fogyaszthatják. A chia fogyasztása megakadályozza a kiszáradást, főként a megerőltető tevékenységek alatt. Energiával lát el, és a tápanyagai könnyen beépülnek a szervezetbe. Segít eltávolítani a bélrendszerben felhalmozódott salakanyagokat.
Bővebben a témáról:
https://chia-mag.hu/
https://www.edenkert.hu/konyhakert/gyogynovenyek/chia-salvia-columbariae-gyogyhatasai/2523/