Étrendek, kalóriaszámítás

Ezen az oldalon különböző kalóriaszámú étrendekhez találsz alternatívákat. Készítettem 1600, 1800 és 2000 kalóriás étrendet, melyeket magam készítettem, állítottam össze, számoltam ki és csináltam végig. 
 
A szénhidráttartalmak, glikémiás index mellett fontos, hogy figyeljünk a kalóriabevitelre is.
Nem azt mondom, hogy hajszálpontosan számolgassuk már-már betegesen minden falat kalóriatartalmát, viszont nem árt tisztában lenni bizonyos ételek zsír-és kalóriamennyiségével és azzal, hogy tudjuk egy ételben csökkenteni a kalóriaszámot, úgy, hogy ne menjen az ízélmény rovására.
(Pl. tejszínhab vagy tejföl helyett jobb alternatíva egy krémes natúr joghurt, sajtok, húsok, felvágottak, májasok, vajkrémek, túró közül válasszuk a zsírszegényebbet)
 
Nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy önmagában nem elég csak a kalóriát kiszámolni és adott értékre "belőni", hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy ugyanazt a kalóriát hamburgerből, zsíros sült krumpliból, csokiból viszed-e be, vagy minőségi forrásokból fedezed: kókuszzsíron sült csirkemellből, értékes tápanyagokat tartalmazó zabból, olajos magvakból, halból, vitamindús gyümölcsökből, zsírszegény túróból... stb.
 
Tévedés azt hinni, hogy a kalóriákkal való "játszadozás" a megfelelő étrendi változtatás alapja, hiszen nem mindegy miből állítod össze az adott napi kalóriamennyiséget! A diétádban a hasznosulás nagyon sokat számít, nem győzöm hangsúlyozni a minőségi, "tiszta" étkezés fontosságát, a "jó" szénhidrátok és zsírok, illetve fehérjék megfelelő arányát.
 
Lehet számolni a kalóriát, támpontnak jó, de ne kizárólag erre alapozz!
 
Nagyon fontosnak tartom elmondani, hogy semmiképp nem szabad a bevitt kalóriamennyiséget 1300-1000 kalória alá csökkenteni, mert egy idő után a testünk raktározni kezd.

A napi 1000-1300 kcal-t bevivő alacsony kalóriás diéták, de különösen a napi 1000 kcal alatti nagyon alacsony kalóriás diéták számos egészségügyi problémához, a hosszú távú és fokozatos fogyás megállásához,  vagy súly-, de ezáltal izomvesztéshez is vezethetnek.

Ha túlzottan visszafogjuk a kalóriabevitelt, akkor testünk zsírszövetet fog raktározni, és más szöveteket kezd lebontani energiaforrásként, például izomszöveteket. Nem a kalóriabevitelt kell túlságosan lecsökkenteni, hanem TÖBBET KELL MOZOGNI!

Arrók nem is beszélve, hogy ha szigorúan lecsökkentjük a kalóriabevitelünket akkor az a hangulatunkra is rossz hatással lehet. Az életmódváltás stresszessé tehet és a fogyásért folytatott küzdelem nyomást gyakorolhat az érzelmi stabilitásunkra. Az alacsony kalóriás, illetve a nagyon alacsony kalóriás diéta okozta éhezés pszichológiai stresszt okoz. Ahogy testünk hozzászokik ahhoz, hogy napról-napra sokkal kevesebb kalóriát visz be, mint amennyit eléget, az ingerlékenység csak tovább fokozódik. 

Az alacsony, illetve nagyon alacsony kalóriás diéta egyik legfőbb negatív hatása az anyagcsere-folyamatok lelassulása, aminek következtében a testünk napról-napra egyre kevesebb kalóriát éget el. Ha csak nagyon kevés kalóriát fogyasztunk minden nap, akkor testünk hozzászokik a csökkent energia bevitelhez és „éhező üzemmódba” kapcsol. Ez a csökkent anyagcsere-folyamat arra készteti testünket, hogy bármilyen elérhető energiát elraktározzon. Ez pedig a súlycsökkenés lelassulásához vezet, mivel testünk nem hajlandó zsírt égetni.

A legtöbb esetben az alacsony kalóriás diéta nem vezet hosszútávú súlyveszteséghez. 
 
Többet olvashatsz a témában, tájékozódhatsz és számolhatsz, utánanézhetsz és kalkulálhatsz a www.kaloriabazis.hu oldalon!

 
 
 

Elérhetőség

dietaénigyszeretlek.hu

© 2014 Minden jog fenntartva.

Powered by Webnode