Marhalábszár pörkölt
Marhalábszár pörkölt (4 személyes adag)
Hozzávalók:
1 kg marhalábszár (mosva, kockákra vágva)
2 db vöröshagyma
2 evőkanál kókuszzsír
4 db borókabogyó (opcionális, de én nem hagynám ki)
1 ek fűszerpaprika
1 ek csípős fűszerpaprika
1 teáskanál köménymag
2 db paradicsom
2 db tv paprika (az egyik lehet csípős)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
száraz vörösbor ízlés szerint
2 gerezd fokhagyma (opcionális, de nem hagynám ki)
1 teáskanál erős pista (elhagyható)
A marhahúst megtisztítjuk az inaktól és hártyáktól. Kockára vágjuk.
A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk.
A kókuszzsíron "üvegesre" dinszteljük a hagymát.
Ha a hagyma pirult-puhult, rádobjuk a pirospaprikát. Folyamatosan keverjük-figyeljük, mert ha odakap, keserű lesz. Rádobjuk a kockára vágott húst, és folyamatosan kevergetjük, amíg egy kis levet nem enged. A kevergetés során mindig nyúljunk a hús alá, hogy oda ne égjen.
Ideális esetben a hús enged annyi levet, amiben elpuhulgat. Ha nem, öntsünk alá egy kis vizet, vagy vörösbort. Kevergessük, ne hagyjuk magára. a folyadékpótlás legyen folyamatos, akkor lesz jó szaftos a pörkölt.
A paradicsomot és a kis karikákra vágott paprikát és a fűszereket is beletesszük. Ha túl híg lenne, akkor tehetünk még bele, ízlésfüggő.
Folyamatos kevergetéssel kísérve megvárjuk, míg csendesen puhára fő a hús, a szaft pedig jó sűrű lesz. Érdemes közben kóstolgatni, utánafűszerezni.