Baracklekvár, szilvalekvár

 

 

Lekvárfőzés

Akkor álljunk neki! :)

 

 

Szilvát, sárgabarackot és őszibarackot kaptam a mamámtól, nagynénémtől. 

Jó sokat. :)

Először is különválogattam, félretettem azt, amit megeszünk (a keményebbeket) és külön pakoltam az érettebbeket, melyeket alaposan megmostam (3-4x) és kimagoztam.

 

Szeretném leszögezni, hogy nem vagyok időmilliomos lekvárfőző. Amit lehet egyszerűsítek. 

Ráadásul, amikor ezt a lekvárfőzést műveltem, épp Anyukám konyhájában garázdálkodtam, mert nálunk javában zajlott a lakásfelújítás. Mellesleg pici fiam is körülöttem játszott, szóval ez nem a "hogyan főzzünk 2 napig egy profi lekvár-állományt" fejezet. :)

Ahhoz a Nagymamák értenek. :)

 Tehát a szigorú és precíz receptet kereső, lelkiismeretes és sok időt rászánó lekvárfőzők ezt most ne olvassák tovább, ők keressenek profi leírást. Tőlük elnézést kérek. :)

A Többieknek:

Megmostam, kimagoztam, feltettem egy nagy fazékba főni a gyümölcsöt minimális vízzel. Mikor felforrt, takarékon főztem tovább sűrűsödésig.

 

 A szilvához pici őrölt szegfűszegen és fahéjon kívül én nem szoktam tenni semmi mást, mert anélkül is édesnek találom, de ez ízlésfüggő, ha Te szeretnél, tegyél hozzá. 

 

Sárgabarack esetében ugyanígy járok el (nem pucolom meg, héjastól főzöm) és adok hozzá ízlésem szerinti édesítőt. Dia Wellness negyedannyi - ugyanannyit használtam, kevés is elég belőle és nulla kalóriás. :)

 

Őszibaracknál ugyanez a történet.

Mosom, magozom, sűrűre főzöm, picit édesítem és, - ha úgy ítélem meg, hogy szükséges -, tekerek rajta egyet a botmixerrel a végén, de nem mindig, mert szeretem a gyümölcsdarabokat a jó kis házilekvárban. :)

Ha dzsemet szeretnél, tegyél hozzá cukormentes zselésítőt és turmixold le.

 

A lekvárfőzés nálam általában 1-2 óra, forrás után takaréklángon főzöm sokáig a gyümölcspépet és időnként átkeverem. 

Figyelni kell arra, nehogy leégjen az alja (jártam már így).

 

Főzés közben a tetejéről többször leszedem egy merőkanállal a habot és a levét, ha túl folyósnak ítélem.

(ezt eszemben sincs kiönteni, mert szörpnek, üdítőnek, pohárkrémnek és pudingnak tökéletes)

 

A főzés végén forró vízzel kiöbített üvegekbe töltöm a lekvárokat, szalicilt teszek rá (nem mindig) és rácsavarom a tetőt majd fejre fordítva hagyom teljesen kihűlni.

 

 

Elkészültek, kihűltek. :)

 

 

Sok sikert!

Szerintem nem egy bonyolult dolog, én legalábbis nem csinálok belőle nagy ügyet. :)

Majd nagymamakoromban, ha ráérek. :)

 

Elérhetőség

dietaénigyszeretlek.hu

© 2014 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode