Csicseriborsó
A csicseriborsó nemcsak vegetáriánusoknak jó választás, igaz ők különösen szeretik, hiszen nagyon egészséges és fehérjében különösen gazdag zöldségféle.
Főtt csicseriborsó
Húsok mellé, májjal, hallal...bármivel finom köret a főtt csicseriborsó, Judit barátnőm például tonhallal keverte össze és friss petrezselymet szórt rá, nekem rendkívül ízlett!
Adatait tekintve sem rossz a diétánkban:
100 g főtt csicseriborsó 120 kalóriát, 19 gramm szénhidrátot, 6 gramm fehérjét és mindössze 2 gramm zsírt tartalmaz, Glikémiás indexe is jó (28). Ez az érték a 0-55 közötti tartományba esik, ami alacsony glikémiás indexnek felel meg, így a fogyasztása nem jár jelentős vércukorszint emelkedéssel.
A csicseriborsó főzése
A csicseriborsó főzését előző nap kezdd el. Áztasd be a kívánt mennyiséget úgy, hogy bőven ellepje a víz, és hagyd úgy éjszakára. Úgy számolj, hogy a száraz csicseriborsó kb. a duplájára dagad az áztatás során, elég nagy edénybe tedd és elég sok vízzel öntsd fel.
A beáztatott csicseriborsót tedd fel sós vízbe főni. Fedő alatt, kis lángon, a forrástól számítva kb. egy óra tíz perc – másfél óra alatt puhul meg.
Receptek:
https://www.nosalty.hu/alapanyag/csicseriborso