Bulgur

Bulgur
A bulgur nem más, mint tört búza. Hántolt, előfőzött, szárított és őrölt búzaszemek, melyek különböző méretben kaphatók a rizsszemnyitől az egészen apróra őrölt változatig.
	Jótékony hatásai
	A bulgur gazdagabb rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a rizs vagy a kuszkusz. 
	Glikémiás indexe 46, míg a sima rizsé 70-90 körül van.
	A bulgur folsavban, foszforban, magnéziumban, káliumban, vasban gazdag.
	Magas folsav tartalma miatt kismamáknak is előnyös a fogyasztása.
	A bulgur rosttartalma több mint 5-szöröse a barna rizsének, ezért fogyókúrában, inzulinrezisztenciában, cukorbetegségben, valamint egészséges táplálkozásban is kiváló alternatíva. (élelmi rost: bulgur: 18,3 g, barnarizs: 3,5 g)
	Székrekedés, enyhe emésztés esetén különösen ajánlott, természetesen bőséges folyadékfogyasztás mellett.
	A többi gabonához hasonlóan a B1-, B2-, B6-vitaminokhoz jutsz hozzá a fogyasztásával, így támogatja a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserét, valamint az idegrendszer megfelelő működésében is hasznos táplálék.
	Különösen magas az E-vitamin tartalma.
	100 gramm nyers bulgur a következőket tartalmazza:
	- energiatartalom: 360 kCal (1500 kJ)
	- fehérje: 12,5 g
	- élelmi rost: 8 g
	- szénhidrát: 69 g
	- zsír: 1,75 g
	A bulgur egy az egyben használható a rizs helyettesítőjeként, nagyon jó köret készíthető belőle.  Nagyon jól átveszi az ízeket, ezért népszerűek a bulgurból készült saláták, sok zöldséggel és sok zöldfűszerrel. Isteni mindenféle főtt, sült és nyers zöldséggel. Indiában édesen is eszik: édesítve, tejjel felfőzve.
	Íze semleges, elkészíteni is hasonlóképpen kell, mint a rizst. Egy fontos szabályt be kell tartani: ha nagyobb szemű, akkor 1:2 arányban (1 rész bulgur, 2 rész víz) kell megfőzni. Amennyiben viszont apró szemű bulgurt sikerült vásárolni, elegendő a bulgur mennyiségével azonos mennyiségű forró vízzel leönteni, egyszer megkeverni, majd hagyni, hogy magába szívja a nedvességet és megpuhuljon.
	 Készíthető belőle hideg saláta paradicsom, uborka, paprika, citromlé és sok petrezselyem vagy menta hozzáadásával.
	Forrás: https://www.novagyok.hu/magazin/egeszseg/cikk/bulgur_sok_b_vitamint_folsavat_es_vasat_tartalmaz